Ivetofta Hembygdsförening

Hjärta och smärta med Bluesdoktorn…


Dönabergamusikern Ingemar Nilsson. sjunger håll mitt hjärta… 

Populära duon Tomas och Ingemar är tillbaka med Hjärtat har en centralroll både för livet självt och i musiken. Några som bestämt sig för att kombinera det är hjärtspecialist Tomas Pettersson, överläkare CSK och musikern Ingemar Nilsson.

Duo besökte Ivetofta Hembygdsförenings medlemsmöte på Tiansgården söndagen 18 augusti med sitt populära program Hjärta och smärta, inför ett hundratal nöjda åhörare.

Föreläsningen varvades med Ingemar Nilssons sång och musik. Thomas Pettersson bidrog med skön kompletterande pianomusik. 

Hjärt-kärlsjukdomar räknas till folksjukdomarna, och är den vanligaste dödsorsaken. Thomas Pettersson berättade om olika sätt att behandla, medicinering är ett sätt. Han beskrev också många fler andra sätt att ställa diagnos.


Bluesdoktorn hjärtspecialisten Tomas Pettersson, överläkare CSK och Dönabergamusikern Ingemar Nilsson…

– Att jobba med hjärtat är ett avancerat rörmokeri. Men det är folk som har det i fingrarna och det är vi glada för betonar Tomas Pettersson.

Tomas informerar lite om åderförkalkningsprocessen, där riskfaktorn kan vara arv-ålder, rökning, blodfetter, högt blodtryck, sockersjuka samt övervikt. Se upp för tryck i bröstet är en varning och livshotande.

Tomas Pettersson avslutade föreläsningen med orden, njut av livet – det är kort, framförallt ha mycket fysisk aktivitet, är alltid bra.

Programmet avslutades med många frågor om respektive problem. Därefter serverades kaffe och kakor. 

text/foto peter lennartsson 18 augsti 2019