Ivetofta Hembygdsförening

Uppskattad föreläsning av Thord Kristiansson om våra viktiga insekter, Honungsbina…

Thord Kristiansson som är från Munka Ljungby är förstås själv aktiv biodlare…

Honung är ett av våra äldsta sötningsmedel, och består av nyttigt socker, det vill säga druvsocker/fruktsocker. Det är socker som kroppen kan ta upp och använda som energi direkt. Honungen är bakteriedödande och är därför extra bra att äta när du är förkyld, eller hostar. Honungens smak beror på vilken blomma bina har hämtat nektar ifrån.

Några exempel på sort honung är: ljung, lind, hallon, klöver. Skogshonung kallas den honung som bildas när bina mjölkar bladlöss, därför kallar biodlarna denna honung för lusa honung. All honung är flytande från början. Ett bi kan flyga 2-3 kilometer från sin bikupa för att hämta mat, och hitta hem igen. Drottningen kan lägga 2 000 ägg om dagen under sommaren.

Alla bina i bikupan har samma mamma, men kan ha olika pappor. Om ett arbetsbi får riktigt mycket mat när den är en liten larv blir den en drottning. Drönaren lever bara fram till dess att han parar sig med drottningen. Och har han inte hittat en drottning att para sig med kastar arbetsbina ur honom ur kupan på hösten, så på vintern finns det bara tjejer i kupan. Arbetsbina dansar för att berätta var man hittar nektar och pollen.  

Allt detta och mycket mer pratade Thord om inför ca 35 personer i våra gemytliga lokaler på Tiansgården.

Thord som är från Munka Ljungby är förstås själv aktiv biodlare och rekommenderar nybörjaren att gå med i någon biodlarförening. Han är dessutom vice ordförande i Skånes Hembygdsförbund.

Text/Foto Bo Ferm 
Tiansgården den 21 juli 2019