Ivetofta Hembygdsförening

Fritz Willrup en färgstark herre…

Trädgårdsmästaren Fritz Willrup på Åby slott. Mest känd blev dock Fritz Willrup För sina otaliga insändare i främst.

På Årups slott föddes 1908 en färgstark person, om någon nu har träffat Fritz Willrup så vet man. Fadern var trädgårdsmästare Herman Persson.

1942 startade Fritz Willrup tillsammans med sin far trädgårdsmästeri på Storgatan i Bromölla, som sedan såldes 1955 till Flora Persson.
Avliden runt 1990 !

Willy Gustavsson berättar lite om Fritz….👍

Han växte upp på Årup i trädgårdsmästeriet som låg öster om ån bakom den höga stenmuren som fortfarande finns kvar. Huset är rivet för länge sen. Namnet Willrup är taget. Will efter Willands härad och rup efter Årup.

Han var långdistanssimmare som Lennart Söderberg skriver och simmade över Öresund flera gånger mellan Helsingborg och Helsingör.När det var Ivösjötävlingar brukade han delta i långloppet som gick mellan Ångbåtsbryggan i Bromölla runt Ivöklack till färjeläget på Ivö. Jag har hört en historia att när han deltog sista gången så var han rätt gammal och hängde inte riktigt med i tempot. Alla hade kommit i mål utom Willrup och man började bli oroliga att det hänt honom något.

Då hördes det i högtalaren. Dom har ringt ifrån klacken att Willrup ligger där ute och flyter och tar igen sig inför sista biten ner till mål. Han har skrivit om sina minnen i Hembygdsföreningens årsskrift 1991 för er som är intresserade. Han var en mycket färgstark person.

Inlagd av Peter Lennartsson 20210513