Ivetofta Hembygdsförening

Romsk minnescylinder är nu invigd och på plats vid Skräbeån

Romsk minnescylinder är nu invigd och på plats.

Välkomna till en historisk dag 26 april, när vi nu inviger den Romska minnesplatsen i Bromölla, säger Elisabeth Ekstam, projektledare på Regionmuseet, byggnadsantikvarien Helena Stalin Åkesson från Regionen, representant från Bromölla kommun kultursamordnare Linnea Lilieqvist.

Byggnadsantikvarien Helene Stalín Åkesson, projektledare Elisabeth Ekstam

Fram till 1959 fick de svenska romerna aldrig stanna längre än tre veckor på samma plats, men de återvände gärna år efter år till de platserna och Bromölla var en av platserna som finns vid Kristianstadvägen- Infarten mellan Kråkesslättsvägen och Långmossavägen

Mikael Dementri i samspråk med Projektledare Elisabeth Ekstam på regionmuseet

Romer berättade många trevliga minnen om Bromölla.                                                     

– Detta är historiskt, säger Mikael Demetri som är en av romer som reste runt med sin familj som barn i slutet på 70-talet.

Mikael Demetri som har bott i Bromölla, berättar vi var här med far och mor och mor sa nu ska vi åka bort till Bromölla som ligger i Skåne. Vi bodde alltid vid vägen, vi slog läger här på denna underbara plats som ligger i närheten av ån som gav oss tillgång till vatten. I lägret hade vi en eld i mitten på en oljeplåt och runt om ställde vi tre stora husvagnar och många zigenartält, ringen runt elden gav oss en trygghet, säger Mikael Demetri.

Vädrets makter var samma på den tiden, kallt och blåsigt

– Höstarna var kalla och blåsiga, men vi blev glada när det kom folk med säckar med ved som gav oss den värme vi behövde. Vi kom tillbaka till Bromölla varje år, och bodde här tre veckor på höstarna. Men vi mådde bra här och absolut inget att klaga på. Vi hade mycket kläder men vi var hela och rena och mätta.

En kopp kaffe är gott…

– Vi hade våra fina bolstertäcken som var gjorda av äkta ejderdun som var våra rikedomar och som vi än idag använder, vi åkte över till Danmark och köpte vårt ejderdun, för att dom var mycket biliggare där än i Sverige. Ett täcke väger mellan 5-8 kg och en kudde mellan 2-3 kg, berättar Mikael Demetri.

85-åriga Singoalla Millon berättade om när hon träffade sin blivande man i Bromölla, som senare rymde från Bromölla och gifte sig i Göteborg.

Singoalla Millon berättar om när hon rymde från Bromölla och gifte sig…

 – I Bromölla är temat ”Livet i lägret” på minnescylindern som står på platsen. Romerna arbetade i byn eller hjälpte bönderna, till exempel med att förtenna koppar. Det kunde vara mjölkannor eller kopparkittlar, säger Elisabeth Ekstam

 

Mikael Dementri i samspråk med Projektledare Elisabeth Ekstam på regionmuseet

Janco Dementri och fabror Mikael Dementri, representant från Bromölla kommun kultursamordnare Linnea Lilieqvist

Romska platser Skåne…

RKC Malmö Romska platser..

Romska kulturcentret Malmö

Romska bilder…

Region Skåne…

text/foto Peter Lennartsson   2018-04-26