Ivetofta Hembygdsförening

Fåglarna förstör Tiansgårdens vasstak…

Stiftelsen Tiansgård har nyligen lagt ny ryggås på Tiansgårdens vasstak. Tyvärr så gästas vi av svartfågel, främst kajor och råkor som plockar halmen ur den nya  fina nylagda ryggåsen.

foto: peter lennartsson

Halmen läggs i rostfritt nät längs med hela hus nocken och hålls på plats med sammanfogade träbeslag i ek.

Tack vare fåglarna, så ser det inte så snyggt ut nu på våra gårdar, då den utdragna halmen har blåst ner på gårdens mark. Därefter tappar ryggåsen sin funktion att skydda taket om det plockas sönder alltför mycket av fåglarna.

Det är viktigt att täta nocken mot vasstaket. Ryggåsarna behöver läggas om vart 5-7 år, eftersom vi nyligen har bytt ut ryggåsen och fåglarna är där och drar och förstör ryggåsen. Ryggåsen har kostat oss en del pengar att byta ut.

Stiftelsen Tiansgård har nu kontaktat kommunal skyddsjägare, som ska försöka skjuta bort en del av fågeln, främst kajorna. Det finns ju som bekant en del som accepterar jakt och speciellt skyddsjakt, men det finns nog några som kan bli irriterade också. Det är ju ett tätt befolkat område.

I så fall får skyddsjakten ske främst tidigt på morgonen. Vi kommer även att komplettera åtgärden med att sätta upp några bulvaner av uv eller katt för att prova att skrämma bort fåglarna.

M.v.h                                                                                                                                             Bo Fem                                                                                                                                           Stiftelsen Tiansgård