Ivetofta Hembygdsförening

Samkväm

 “Min Moa” kärleksakt charmade alla…

Söndagen den 16 oktober gästade Teater”Stenbärarland”Rosie Hennig från teatergruppen, som tolkar ”Min Moa”. 70 förväntansfulla åhörare såg fram emot en spännade eftermiddag, besvikna blev vi inte…på Ivetofta Hembygdsförenings höstsamkväm, som samtidigt också firade sitt 35 är jubileum.

beskriver-hur-man-avbryter-en-karleksakt

Moa…beskriver hur man avbryter en kärleksakt…

.

Åhörarna lyssnar spänt på på Rosie Henning

Åhörarna lyssnar spänt på på Rosie Henning

Föreställningen är en nyskriven och påhittad berättelse om Moa Martinsson. Moa befinner sig på en Irlänska ön Inis Oirr. Hon finns bland klipporna längs kusten med öns fiskare. På Paddys bar berättade Moa hela sitt liv för Irländarna i baren.
Rosie Henning tolkade ur Moas dagbok på ett lättfattlig och tydligt sätt. Roligast var när kvinnorna som stod under ett äppelträd och fick lära sig hur man avbryter en kärleksakt. Mellan de mindre akterna spelade och sjöng den f.d Grus i Dojjan artisten Mats Henning på ett underbart sätt.
Moa Martinsson var en av de mest berömda proletärförfattarna, som framträdde under 1920- och 30-talen. Moa levde och flyttade till ett torp i Sorunda i Södermanland när hon var i slutet av tonåren och väntade sitt första barn.
Torpet var en omtyckt mötesplats för den tidens författare. Här levde och utvecklades också Harry Martinssons sitt författarskap. Torpet står kvar än idag i det skick som Moa lämnade vid sin död 1964.

Irlänsk dans på gång...

Irlänsk dans på gång…

En klassisk fika i Tiansgården....

En klassisk fika i Tiansgården….

Rosie och Mats Henning..

Rosie och Mats Henning..

Glatt gäng i Vip-rummet...

Glatt gäng i Vip-rummet…

Text/foto peter lennartsson 16 oktober 2016

Dramatiskt triangeldrama på Tiansgårdens trädgård.

 

Collage Marknadsafton

Svartsjukedrama skapade slagsmål i trädgården om Magnis trogna hushållerska Lovisa. Rivalen är fjärdingsman Rapp…men i själva verket så vill bara Magni åt Teresias 8000 riksdaler och i gengäld kräver Teresia ett giftermål. De 134 närvarande publiken upplevde en underhållande musikalisk-folkkomedi och icke minst en problematisk kärleksaffär med Magnis två underbart spelande kvinnor.

Vilhelm Mobergs drama “Marknadsafton” spelades upp i två akter med kaffe och fika i pausen, solen höll sig framme den mesta tiden…men trots detta så var det Vissefjärdas teatergrupp som värmde publiken mest

 

I rollerna: Magni , Donald Hummel, Lovisa:, Ann Kristin Elgan, Teresia, Jenny Carlström, Fjärdingsman Rapp, Jan Nylander.

Arrangemanget var ett samarbete mellan Bromölla Musik- och Teaterförening och Ivetofta hembygdsförening.

text/foto peter lennartsson 12 juni 2016

 

De’Gubbs levererade mängder av skratt…

 

De'Gubbs levererade mängder av skratt

De’Gubbs levererade mängder av skratt

Världsresenären och författare Axel de la Nietze från Olofström, som egentligen hette Axel Svensson i unga år, besökte Tiansgården i form av De`Gubbs som har tolkat och tonsatt Axel de la Nietze dikter med sång och musik på Olofströmdialekt i början av 1900-talet.

Erika Giselsson förläste om Axel de la Nietze liv medan maken Åke och sonen Martin sjöng Axels dikter…ja i en dialekt som var lik dialekten ute på Listerlandet.

Erika berättar, Axels föddes 1878, men växte upp på “Stubbaborpet”, som ligger på vägen mellan Vilshult och Nyteboda. Det mest avlägsna torpet i socknen. Föräldrarna arbetade på Harasjömåla gård.

Axels far dog när Axel var mycket ung. Sin skolgång gjorde han på Näbbeboda skola. Därefter fick han en drängtjänst hos bönderna i trakten, troligen fick han här varma känslor för djur som han har beskrivit i dikten “Du goa ko”.

Runt 1897 så beger han sig till Stockholm. Får arbete som polis! Men fångar ingen bov, efter 6 veckor så fick han sparken. Sen jobbar han på en bro, därefter över till Australien, blev guldgräveri, fårklippning. Åker till Europa, textilfabrik i Polen, tobaksfabrik i Spanien under några år.

Världsresenären och författare Axel de la Nietze..

Världsresenären och författare Axel de la Nietze..

I början av 1900-talet var Axel mycket aktiv inom den svenska arbetarrörelsen när han var i 25-årsåldern. Axel var smart och började bli farlig ansågs det. Han svartlistades på svenska arbetsplatser.

Men han gav sig ut i världen igen. 1922 i Amerika här hände mycket, var kyrkogårdsarbetare 7 år i Chicago, jobbade som rallare, filmskådis, språklärare och journalist. Axel blev vän med den kände Jack London och drev en fäktskola för damer i Los Angeles. Efter ca 12 å i USA återvände han hem till Sverige.

Åke och sonen Martin sjöng Axels dikter...ja i en dialekt som var lik dialekten ute på Listerlandet.

Åke och sonen Martin sjöng Axels dikter…ja i en dialekt som var lik dialekten ute på Listerlandet.

1939 gav Axel på eget förlag ut sin enda bok: “Svart Granit – Berättelser från Stenbäraland”.  Enligt sägen så kunde man på denna stenrika mark förflytta sig flera km utan att vidröra marken, bara genom att hoppa på stenarna.

Mot slutet av sitt liv arbetade han som skribent för “Småbrukarnas tidning” och “Kristianstadsbladet”.

Axel var aldrig gift, trots det var han far till ett flertal barn.

Axel de la Nietze dog fattig i det lilla samhället Immeln i december 1956 och ligger begravd på Jämshögs kyrkogård.

Erika berättar, Axel var mycket aktiv inom den svenska arbetarrörelsen...men har blev också svartlistad i Sverige.

Erika berättar, Axel var mycket aktiv inom den svenska arbetarrörelsen…men har blev också svartlistad i Sverige.

Lite fika i kaffestugan sitter gott..

Lite fika i kaffestugan sitter gott..

Vi tackar De`Gubbs familjen Giselsson för en trevlig och rolig eftermiddag.

18 oktober 2015

Text o bild Peter Lennartsson

Snapphanarnas kvinnor intog Tiansgårdens trädgård.

 

Inför ett hundratals förväntansfulla besökare, spelade vuxenskolans teatergrupp upp en utomhuspjäs ”I Snapphanetid – kvinnorna bakom männen”.

snapphanar (115)

En föreställning som utspelar sig i snapphanetidens Göinge på 1600-talet.

Författare som Cederborg har inspirerat till handlingen, där kvinnornas situation i det oroliga 1600-talet står i fokus.

Manus: Lena Pearson, regi: Agnetha Larsson.

Ett lustspel som knappast kan spelas på en bättre plats än Tiansgården trädgård. Publiken stortrivdes och gav den 17 man starka ensemblen uppskattande applåder.

Teaterföreställningen var ett samarbete mellan Bromölla Musik och teaterförening och Ivetofta Hembygdsförening.

7 juni 2015

 

Höstsamkväm 2014

Hölls den 19 oktober i Tiansgården. Lars Thulin från Maglehem berättade inför ca sjuttio personer humoristiskt om hur våra kungar o drottningar egentligen mådde.

Lars Thulin har arbetat som som kirurgchef vid CSK

Lars Thulin har arbetat som som kirurgchef vid CSK

Intresserad publik

Intresserad publik